Doplňky stravy nám nezaručí věčné mládí, nejsou elixírem života tak, jak by se mohlo zdát, pokud sledujeme reklamy, které se na nás valí z televize, rádia, internetu, ale i v papírové formě z různých tištěných médií.
Díky doplňkům stravy nebudeme mít ve stáří kosti jako za mlada. Nezačneme zázračně vidět bez brýlí a ani naše zažívací potíže se dlouhodobě nevyřeší tím, že budeme pravidelně zobat zázračné pilulky.

Není to ale tak, že by doplňky stravy byly úplně k ničemu a nemělo by smysl je kupovat. Tak jako ve všem v životě, tak i u doplňků stravy jde především o míru. To znamená, že pokud si vybereme doplněk stravy, který je prodáván v lékárně, jeho použití zkonzultujeme nejlépe s lékařem, který nám poradí, zda je pro nás vhodný, tak by nám mohl pomoci.


Nejoblíbenější doplňky stravy –

Močové cesty- pokud ženy trpí na záněty močového měchýře, jsou většinou ochotny nakoupit si jakýkoli přípravek, jehož popis slibuje zlepšení, zmírnění nebo dokonce vymizení těchto potíží. Je třeba zvážit, jestli brusinky a lichořeřišnice pomohou tam, kde se záněty vrací a zda se raději neporadit s lékařem na dlouhodobější léčbě antibiotiky.

Ostropestřec – výtažek z ostropestřce je prý výborný na regeneraci jater, proto se doporučuje užívat lidem, kteří mají s játry potíže.  Ovšem je zbytečné jej užívat, pokud játra máme v pořádku. Játrům uděláme nejlépe, pokud se vyhneme většímu množství alkoholu, tučných jídel. Pokud se budete často opíjet, jíst tučná jídla a budeme mít málo pohybu, žádná pilulka ostropestřce nám nepomůže…

Ječmen, chlorela, atd. jsou většinou pouze moderní záležitostí.  Jistě vám jejich užívání neuškodí, ovšem v běžném dávkování nemají na vaše zdraví významný vliv.

Zázračné potraviny ani tabletky totiž neexistují.  Nestačí například jíst pravidelně jogurt s probiotickými kulturami a myslet si, že budete mít zdravé zažívání.  Je potřeba upravit svůj jídelníček celkově a svůj životní styl změnit k lepšímu. Potom se jistě začněte cítit lépe.

Published by si-sawa.cz