Pěstování klíčků z různých semínek je trendem poslední doby. Avšak bylo populární již před několika desítkami lety. Pravdou je, že tehdy pěstování bylo v rámci nabídky semínek striktně omezené. A především metoda pěstování je dnes již mnohem modernější.
Klíček Indian Špenát 
Zatímco si jistě mnozí zavzpomínají na domácí klíčení v podobě nádoby, kterou většinou byla miska od nanukového neboli polárního dortu. Ta se vyložila buničitou vatou a na tu se dala semínka. Vše se náležitě navlhčilo a udržovalo v tomto stavu. Nicméně i tak byla častým jevem plíseň a ne vždy úspěšné klíčení.
 
Domácí klíčení
 
Moderní a stylové klíčení doma je nejen velmi oblíbené, ale především efektivní. K dostání je pestrý výběr semínek vhodných na klíčení. Vyklíčená semínka jsou velmi zdravá. Mnohdy v sobě ukrývají vyšší obsah vitamínů a důležitých látek než čerstvá zelenina. Předností je, že se jedná o velmi levnou záležitost a lze si dopřát vitamínovou bombu v podobě vyklíčených semínek po celý rok.
 
Stejně tak je pozitivní stránkou, že samotné pěstování je velmi snadnou záležitostí, nezabere mnoho místa. Nároky jsou minimální. Efektivním elementem je miska na klíčení, která je mnohem lepší variantou než výše zmíněná nádoba od nanukového dortu, jak tomu bylo kdysi. V rámci sortimentu lze si vybrat i variantu, kdy miska na klíčení bude značnou časovou úsporou, neboť jsou i typy, které eliminují vznik plísně díky průchodnosti vody.
Semínko 
V rámci domácího klíčení máte záruku bio kvality. Pěstovat různé druhy lze na okně, na kuchyňské lince, na balkoně apod.
 
Mnohostranné využití klíčků
 
Klíčky v sobě ukrývají veškeré důležité vitamíny, ale také minerální a stopové prvky apod. Klíčky lze použít v rámci studené i teplé kuchyně. Pro uchování co nejvyššího množství prospěšných látek je dobré preferovat v podobě čerstvého stavu bez tepelné úpravy. Můžete je tak použít do pomazánky, do jogurtu, tvarohu apod. V případě teplé kuchyně lze klíčky nasypat do polévky, přidat do omáčky, k masu apod.

Praktická miska na klíčení
Ohodnoťte příspěvek

Published by si-sawa.cz