Starému hliníkovému nádobí odzvonilo. Vesměs všude se ve výlohách potřeb do kuchyně nabízí nerezové krásné nablýskané hrnce. Ne každý nerezový hrnec ovšem musí být kvalitní a vhodný pro naše vaření. Samozřejmě také velice záleží na tom, jaký spotřebič pro své vaření využíváte či jaký si plánujete pořídit.  

Platí ale vždy, že lépe se vám bude vařit v kvalitním nádobí, nejlépe barevně odpovídajícím vašemu vkusu a pokud možno sjednoceném. Někomu se líbí smaltované či litinové nádobí a i to dnes najdeme v obchodech. Jiní zase volí modernější materiály, kam patří nerez. Ovšem není nerez jako nerez a i tady jsou velké rozdíly. Rozdíly jsou nejen designové, ale především v kvalitě použitého materiálu, jeho síle a provedení nýtů.  

Jak tedy vybrat správné hrnce a neprodělat?
Pokud se chystáte vařit na indukčním vařiči, musíte nad zvolením vhodného nádobí na vaření, přemýšlet ještě o trochu více. Na indukci totiž nejde vařit v každé nádobě.  Neznamená to ovšem, jak se mnozí domnívají, že pokud by chtěli vařit na indukci, musejí nakoupit nové a nějaké speciální nádobí. Na indukci lze vařit i na obyčejném smaltovaném nádobí po našich babičkách. A naopak, některé super moderně se tvářící nerezové hrnce vám na indukci fungovat nebudou.

Čím to je a co tedy na indukční plotýnku pořídit? Jde o to, že nádobí, aby mohlo být používáno na indukci, musí být feromagnetické.  To splňuje právě smaltované nádobí nerezové nádobí – ovšem s dvojitým dnem! Na hrncích to bývá velice často označeno, ovšem za zeptání prodavače nic nedáte a třeba vám dá i nějakou radu ohledně zkušeností s hrnci, které prodává.

V nabídce také bývají hrnce s teflonovým nebo titanovým vnitřkem. To je velká výhoda pro vaření, při kterém hrozí spálení jídla a na smažení. Na běžné vaření, např. polévek, brambor atd., je ovšem nejlepší hrnec, který má povrch, který se jen tak snadno nepoškrábe. Takový kvalitní nerezový hrnec se sendvičovým dnem vám vydrží jistě celý život.

Published by si-sawa.cz