Všichni se jednou ocitneme v situaci, kdy naši ledničku nebude plnit naše maminka nebo babička. Ale jak poznat, co by v ledničce mělo být za všech okolností, co pravidelně doplňovat a co je vlastně nadstandard, který v ledničce být nemusí?
plná lednice
–          Potraviny jsou základem každého jídla
Samo sebou to závisí na vás a na tom, co sami máte nejraději. Pokud preferujete syrové pokrmy, vaše lednice bude častěji plná než těch, kteří preferují vaření. Ale dokonce i když nevaříte, musíte mít v lednici alespoň základní věci.
Co by mělo být v každé lednici, ať už bydlíte sami nebo máte rodinu:
1.       Ovoce
Sladký doplněk jakékoliv stravy, ale i surovina pro větší vařenou krmi. Z citrusů můžete udělat džus, z červeného ovoce koláč, buchtu nebo jogurtový zákusek, z jablek a hrušek se dá upéct štrůdl, švestky, broskve, meruňky a nektarinky se dají dát do sladkých knedlíků. Všechno ovoce se dá dále zpracovat, stačí mít ten první nápad.

ovoce a zelenina kam se pdíváte
2.       Zelenina
Ta se hodí jako obloha nebo doplněk každé svačiny. Ledový salát je výborný k masu a bramborám, červená řepa vám skvěle poslouží čerstvá i zavařená. Z celeru a mrkve uděláte základ každé omáčky a česnek s cibulí se dává pod maso. Okurky se hodí salátové na chleba i kyselé k masu.
čerstvé potraviny
3.       Mléko a máslo
To potřebujete téměř denně. Ať už do kávy, dětem s cornflaky, sobě s müsli, dětem s kakaem, sobě třeba i samotné. Kromě mléka potřebujete také bílé jogurty, které se výborně hodí i na pečení a vaření. Mléko a mléčné výrobky jsou důležité pro náš žaludek a naše trávení.
Nezapomeňte na máslo! Ačkoli poslední dobou hodně zdražuje, stejně ho potřebujete jak na chleba, tak na vaření i pečení.
4.       Sýry a vejce
Obojí je velmi důležité většinou pro další pokrmy. Vejce jsou základem pro pečení. Sýry zase můžete jíst s pečivem, i z něj udělat omáčku. 

Published by si-sawa.cz